Lanýžový dort
Jestli jste stejní milovníci čokolády jako já, určitě oceníte receptík na tenhle mege čokoládový Lanýžový dort. My na něj často chodíme do kavárny a popravdě nechodíme tam někdy jen proto, abychom si ho nedali, jelikož bychom se potom nemuseli vlézt do dvěří. Ale jako občasný hřích za to stojí. Nebo na nervy. Je tam totiž tolik čokolády, že by vám pomohl z trablí určitě.
Jen zkuste a uvidíte o jaký úžasný chuti mluvím (spíš píšu).
Ingredience:
Těsto:
1 žloutek
1 PL 31% smetany
1/2 ČL van. extraktu
1 hrnek hladké mouky + na pomoučení
1/4 hrnku holandského kakaa
2/3 hrnku moučkového cukru
110g másla vychlazeného a nakrájeného na kousky
Náplň:
150g hořké čokolády
180g kvalitní mléčné čokolády
85g másla
1 hrnek 31% smetany
Postup:
Těsto
V jedné misce si vidličkou vyšleháme žloutek, smetanu a vanilku. Ve druhé větší pak mouku, kakao, cukr, přidáme máslo a promícháme až bude těsto připomínat drobenku. Vmícháme vaječnou směs a propracujeme, případně přidáváme po lžících mléko. Necháme ve folii v ledničce hodinu odpočinout. Poté si vyválíme těsto a vložíme jej to dortové formy o průměru 23 cm. Vytvarujeme po stranách asi 3cm do výšky, poté dáme na 20 minut do mrazáku. Formu se zmrzlým těstem přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut, poté necháme vychladit.
Náplň
Smetanu přivedeme k varu a nalijeme na čokoládu nakrájenou na kousky a máslo. Necháme zhruba 2 minuty odstát a pak do hladka vyšleháme metličkou dokud se čokoláda nerozpustí. Náplň pak nalijeme na těsto a chladíme v ledničce nejlépe přes noc.