Bezinkovo-mátový sirup
Pamatujete si když jsem vám sem psala, že recept na domácí limonádu bude až jindy? Tak konečně přišel ten čas. Ale k tomu je potřeba také domácí sirup, že ano.
Jako správná vesničanka (ikdyž bydlím ve městě, ale u lesa) jsem si vzala kotlík, původně určený pro bramboračku na ohni, gumáky, hrábě, jako už dlouholetá sběračka bezu, protože s mou výškou tam opravdu nedosáhnu a musím si něčím pomoct, a nakonec odhodlání jít kvůli sirupu i mezi kopřivy.
Nakonec jsem toho nasbírala jako pro celou armádu a to jsem si říkala, že to půjdu jen zkusit, jestli náhodou nekvete.

Ingredience:
2kg cukru
asi 50 květů bezu
40g kyseliny citronové
2 litry vody
2 citrony
velký svazek máty
Postup:
Vodu si převaříme a vychladnou nalijeme do velké nádoby s omytým bezem, mátou a šťávy z citronu+ zbytek i s kúrou na menší kousky. Nálev necháme odstát 24 hodin. Poté přecedíme a ve velkém hrnci smícháme s cukrem a kyselinou, za občasného míchání přivedeme k varu. Poté lijeme do horkou vodou vypláchnutých sklenic, zakápneme alkoholem (já použila slivovici) a zavíčkujeme.
Bezová limonáda:
Do 0,5l sklenice si dáme asi lžíci sirupu, šťávu z limetky, limetku samotnou nakrájenou na kousky, maliny či jiné ovoce, zalijeme vodou a nakonec přidáme led a brčko. Celá věda, která se dá udělat za pár minut a v horkých dnech skvělé osvěžení.